Lange mannen weten het: goed passende kleding maakt het verschil

Lange mannen weten het: goed passende kleding maakt het verschil

Behoor je tot de groep mannen die overal met kop en schouders bovenuit steekt? Dan ben je waarschijnlijk net als een vijfde deel van de Nederlandse man langer dan 1.90 meter. Nooit eerder waren we in ons land zo lang in lichaamslengte. Ook vrouwen zijn in de loop van de jaren flink vooruitgegaan in centimeters. De generatie die geboren is in 19080 spant de kroon. Volgens onderzoeken en publicaties van het CBS waren we toen enorm hard aan het groeien. De gemiddelde lichaamslengte van mannen geboren in 1930 was 175,6 cm lang. Daar was in 1980  maar liefst 8,3 centimeter bijgekomen.  Nu lijkt de groei af te vlakken. Toch zijn we nog steeds het langste volk ter wereld. Al worden we op de voet gevolgd door Montenegro, Bosnië, Herzegovina en Estland. 

Zoektocht naar een mooi overhemd dat past is voorbij

We worden nu, mannen geboren in 2001 zo’n 182,9 centimeter en vrouwen uit hetzelfde geboortejaar meten 169,3 centimeter lengte. Dus worstelen mannen met het vinden van mooi stijlvolle passende kleding als hun lichaamslengte een maatje meer nodig heeft. Gelukkig voorziet de confectie industrie tegenwoordig met ​​extra lange overhemden in die behoefte. Met een mouwlengte 7, dus 72 centimeter aan mouwlengte, is het probleem van kale polsen die armoedig onder je colbert uitkomen verleden tijd. Met een  overhemd extra lange mouw heb je ook extra lengte in de panden. Zo blijft een overhemd comfortabel en netjes in je broek zitten. Daar heb je dan de hele dag geen omkijken meer naar. 

Gemiddelde groei aan lichaamslengte zwakt af

We zijn nog steeds een groeiend volk, en het langste ter wereld. Maar de groei is eruit. Onderzoekers verklaren dat deels door migratie. Nederlanders bestaan meer en meer uit immigranten die doorgaans minder lang zijn. En wat het gemiddelde dus omlaag trekt. Maar ook zouden we minder gevarieerd en vetter zijn gaan eten. Dat remt de gemiddelde groei.